Elfjarige verhangt zich na pesterijen chauffeur

Icoon BuitenlandsIn het graafschap West Sussex in Groot-BrittanniŽ heeft de elfjarige Ben Vodden zichzelf afgelopen december verhangen na pesterijen door de chauffeur van zijn schoolbus. De zelfmoord heeft in de Britse media een grote discussie over de verantwoordelijkheid van omstanders doen ontstaan. Deze week organiseerde de politie van West Sussex een openbare zitting rond de gebeurtenissen van vorig jaar.

De buschauffeur, Brian McCullogh, geeft toe dat hij de jongen regelmatig "plaagde" (hij maakte hem uit voor rukker, stommeling en Billy-zonder-vrienden), maar dat ook de jongen niet geheel vrijuit ging. Het kind zou de chauffeur ook regelmatig hebben uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is. De chauffeur zou niet hebben geweten hoe Ben leed onder de pesterijen. "Anders was ik er wel mee gestopt." De politie twijfelt nog of de zelfmoord wel geheel aan de pesterijen te wijten valt. Ook een ongeluk wordt niet uitgesloten.

Ben was op de dag dat hij stierf vanwege zijn gedrag de bus uitgezet. Hij zou hebben getracht een ventilator te slopen en bovendien de chauffeur op een gestrekte middelvinger hebben getrakteerd. De moeder zou Ben hebben geprobeerd aan te spreken op het gebeuren, maar de jongen bood daarop zijn excuses aan en trok zich huilend terug op zijn kamer. Later vonden zijn ouders hem, hangend aan schoenveters aan zijn stapelbed. Reanimatie bleek niet meer mogelijk.

In Engeland loopt naar aanleiding van de gebeurtenissen in West Sussex een discussie in de media over de verantwoordelijkheid van omstanders. Zo wordt de vraag gesteld of de andere kinderen niets hadden kunnen doen. Ook is de vraag gerezen waarom de chauffeur geen specifieke training in de omgang met kinderen heeft gehad. Op de website van de Daily Telegraph worden al vergelijkingen getrokken met de schietpartij in de Amerikaanse staat Virginia.

Ben Vodden
Ben Vodden: zelfmoord na aanhoudende pesterijen