'PVV autoritair en niet-democratisch'

Icoon PolitiekDe PVV van Geert Wilders kent welgeteld één lid: Geert zelf. Hoewel Wilders aangeeft te werken aan het "uitbouwen van de Groep Wilders tot een brede volksbeweging" en een "beweging van burgers" wil creëren, zwaait hij geheel alleen de scepter over de partij en de achterliggende stichting. In hetzelfde stuk op zijn website roept hij bovendien op om hem financieel te steunen omdat hij geen subsidie zou ontvangen.

"Waar kan iemand zich aanmelden als lid van de partij van Wilders? Nergens dus. Een partij waar je als lid geen invloed kunt uitoefenen is geen democratische partij. Gewoon dictatuur dus." en "Volgens mij kun je geen lid worden van de PVV, wat natuurlijk belachelijk is." klinkt er op verschillende discussieplaatsen op het internet.

Volgens Bart Jan Spruyt, een voormalige aanhanger van Wilders, is Wilders een controlefreak: "Wilders wil alles zelf in de hand houden. Zijn verzet tegen inhoudelijke verbreding gaat gelijk op met zijn verzet tegen personele verbreding. Hij wil geen concurrenten, maar omringt zich met mensen die loyaal zijn aan zijn partij Ik Geert Wilders. Hij vond het aanvankelijk ook niks om de naam Groep Wilders te veranderen in Partij voor de Vrijheid. Dat hij niet meedeed aan de Statenverkiezingen past bij zijn vrees de regie kwijt te raken."

Subsidies
Doordat Wilders het enige lid is van zijn Partij voor de Vrijheid, heeft hij geen recht op subsidie. De subsidie voor Wilders, wanneer hij meer dan 1000 leden had gehad zou uitkomen op 637.533 euro, exclusief extra subsidie voor een jongerenpartij of een wetenschappelijk bureau. De partij moet nu haar hoofd boven water proberen te houden met het geld van donateurs. Wilders heeft eerst een stichting opgericht waarvan hij de enige bestuurder is. Daarna is de Vereniging Groep Wilders opgericht, omdat in Nederland alleen verenigingen mee mogen doen met de verkiezingen. Van deze vereniging is Wilders oprichter en ook het enige lid. In principe is de Groep Wilders een éénmanspartij met negen zetels.

De Groningse hoogleraar Staatsrecht D.J. Elzinga concludeert: "De PVV is van Wilders. Hij is gewoon de baas." Hij vervolgt: De kwalificaties autoritair en niet-democratisch kun je van toepassing verklaren, maar juridisch gezien is er geen probleem. Een vereniging moet twee oprichters hebben en minimaal één lid. Daar voldoet hij aan." Bart Jan Spruyt stapte uit de partij uit onvrede met het beleid en de inhoud. "Wilders wil geen toestroom van mensen die lid kunnen worden van de vereniging uit angst voor taferelen zoals bij de LPF.” Martin Bosma, PVV-Kamerlid, eerder tegen Trouw: "Wij richten ons liever op die tien miljoen mensen die gaan stemmen, dan op een handjevol leden."

De eis om als vereniging mee te doen aan de verkiezingen heeft er vooral mee te maken dat zo leden invloed hebben op het bestuur van de partij en de koers mede kunnen bepalen. Professor R. Andeweg, hoogleraar Empirische Politicologie aan de Universiteit Leiden, merkt op: "Een autocratisch geleide partij onder het mom van een vereniging." Volgens Andeweg moet Wilders zich in bochten wringen om te voldoen aan de verenigingseis. Andeweg vindt zelf dat de verenigingseis voor politieke partijen ook niet meer van deze tijd is: "Uiteindelijk is het aan de kiezers en niet aan de wetgever om te bepalen op wat voor soort partij men wil stemmen. Ik zou zelf niet voor zo’n organisatie kiezen. Maar waarom moeten wij mensen die wel op een autocratisch geleide partij willen stemmen daar vanaf houden?"

Geert Wilders zelf wilde na herhaaldelijk aandringen niet meewerken aan het stuk van het NRC Handelsblad.
Wilders enig lid
We hebben een clubje opgericht voor mensen met een...