British Airways censureert film vanwege concurrent

Icoon OpmerkelijkLuchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft de meest recente James Bond-film, Casino Royale, gecensureerd. Niet vanwege overmatig geweld, seks of 'bad language', maar omdat de concurrent erin te zien is. Of specifieker: de baas van de concurrent.

In het Bond-debuut van Daniel Craig speelt Richard Branson, chairman van de Virgin Group, moederbedrijf van onder andere vliegmaatschappij Virgin Atlantic, een kleine cameo: in een scene op de luchthaven van Praag is hij enkele seconden te zien in een pose die erop duidt dat hij door de douane wordt onderzocht. Passagiers van BA zullen hem echter niet te zien krijgen: hij is er doodleuk uitgeknipt.

De excentrieke zakenman mocht in de Bond-film figureren omdat hij een toestel van zijn maatschappij ter beschikking stelde aan de filmmakers voor een opname op de luchthaven van Praag. Dat vliegtuig, een Airbus A340-600, is overigens ook niet volledig door de censuur van British Airways gekomen. De zo bekende rode Virgin-staart is in de BA-cut onherkenbaar.