EU-toetreding Turkije in gevaar na moorden

Icoon EuropaVerschillende Europese politici stellen na de brute moord op drie christenen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU) opnieuw ter discussie. Woensdag werden drie medewerkers van een christelijke uitgeverij in Malatya op brute wijze vermoord. Ze waren vastgebonden aan handen en voeten en hun kelen waren doorgesneden.

Discriminatie
De Turkse overheid spuit regelmatig kritiek op christelijke missionarissen die in Turkije actief zijn. Het is in het land verboden het christelijk geloof te verspreiden onder niet-christenen. Moslims mogen op hun beurt wel christenen bekeren. In Turkije leven ongeveer 100.000 christenen. Italiaanse en Duitse politici stellen dat deze wetten ervoor zorgen dat Turkse christenen worden gediscrimineerd.

Nooit of te nimmer
Hans-Michael Goldman, een afgevaardigde van de liberale Duitse partij FDP eist dat Turkije een eind maakt aan deze wetten. Anders zouden de toetredingsgesprekken met Turkije direct moeten worden gestopt. Akgun van de socialistische SDP roept Turkije op meer godsdienstvrijheid uit te dragen. De Italiaanse senator Massimo Polledri eist dat Turkije nooit of te nimmer mag toetreden tot de EU.

Geloof
Inmiddels zijn 10 verdachten opgepakt voor de moordpartij. De mannen verklaarden de christenen de keel te hebben gesneden voor hun geloof. Matalya staat bekend als een regio waar veel fundamentalistische moslims aanwezig zijn. In februari 2006 werd een Italiaanse priester vermoord.