Taliban valt steeds vaker burgers aan

TerrorismeVolgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International lopen Afghaanse burgers steeds meer gevaar om ontvoerd of vermoord te worden door de Taliban. Amnesty beschuldigt de fundamentalistische beweging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Met name mensenrechtenactivisten, verkiezingskandidaten, religieuzen en werknemers van hulporganisaties zijn doelwitten. Tussen 2005 en 2006 werden 183 scholen in brand gestoken.

De aanvallen op burgers door de Taliban zijn wijdverspreid en systematisch. Ze worden gebruikt om controle over de lokale bevolking te verkrijgen en om hen angst aan te jagen, volgens het vandaag vrijgegeven rapport van Amnesty.

''De Afghaanse burgers dragen de last van dit conflict. Zij worden gevangen tussen de gevechten van de Taliban, Afghaanse overheidstroepen, de troepen uit de VS en troepen van andere landen van de NAVO'', zo stelt Claudio Cordone, de belangrijkste onderzoeksdirecteur bij Amnesty. ''Maar het is de Taliban die een weloverwogen beleid van het richten op burgers heeft - zij doden leraren, ontvoeren hulpverleners en verbranden schoolgebouwen.''

Handboek
Het militaire handboek van de Taliban, Laheya genaamd, beveelt uitdrukkelijk het op de korrel nemen en doden van burgers. Zo zegt regel 25 dat een leraar, die na waarschuwingen van de Taliban blijft onderwijzen, moet worden geslagen, en indien hij ''tegen de principes van de islam'' blijft onderwijzen, moet worden gedood. Op dezelfde manier beveelt een fatwa van de Taliban de dood van iedereen die de door de VS geleide interventie steunt.

Burgers zijn doelbewust gedood door Taliban gedurende de afgelopen twee jaar, omdat zij als ''spionnen'' werden gebrandmerkt. Doelwit waren vrouwenrechten-activisten, geestelijken, overheidsmedewerkers, welzijnswerkers, hulpverleners en leraren. Minstens 183 scholen zijn in vlammen opgegaan door brandstichtingen in het hele land tussen 2005-2006.

In een brutale actie vorige week werd een Afghaanse journalist gedood door de Taliban, waarbij zijn keel werd doorgesneden. Ajmal Naqshband, was in gijzeling genomen in maart samen met een Italiaanse verslaggever, Daniele Mastrogiacomo, en hun Afghaanse bestuurder, Sayed Agh. Terwijl Daniele Mastrogiacomo middels uitwisseling van gevangenen werd bevrijd, werd Sayed Agha onthoofd.

'Oorlogsmisdaden'
Naast het doelbewust aanvallen van burgers, heeft de Taliban ook honderden mensen met willekeurige aanvallen gedood of verwond. Volgens de VN en de NAVO werden in 2006 minstens 756 burgers gedood door aanvallen waarbij gebruik werd gemaakt van ge´mproviseerde explosieve apparaten, zoals mijnen en zelfmoordaanslagen.

''Door doelbewust willekeurige aanvallen op openbare plaatsen te doen, zoals zelfmoordaanslagen op lokale arbeiders, begaat de Taliban oorlogsmisdaden'', aldus Claudio Cordone. ''Met dergelijke aanvallen, die zij als deel van hun beleid wijdverspreid uitvoeren, maakt de Taliban zich schuldig aan misdaden tegen het mensdom.''


Met dank aan Techno voor de vertaling en de submit.