Ezel getuige in rechtszaak

Icoon OpmerkelijkEen rechtszaak tussen twee buren in de Amerikaanse staat Texas zag woensdag een opmerkelijke getuige: een ezel. Het dier, genaamd Buddy, was beschuldigd van het veroorzaken van overlast. Dankzij het voorbeeldige gedrag van de getuige in de rechtszaal hebben de buren de zaak in der minne geschikt.

De driejarige ezel was het onderwerp van een geschil tussen oliebaron John Cantrell en advocaat Gregory Shamoun. Het conflict begon toen Cantrell een klacht indiende over een voorraadschuur die Shamoun in zijn achtertuin in Dallas aan het bouwen was. Shamoun zou daarop wraak hebben genomen door Buddy over te brengen van zijn veefokkerij naar zijn achtertuin.

Shamoun ontkent kwade opzet. "Een van mijn vaarzen kreeg een tweeling", getuigt hij. "Als een vaars een tweeling heeft, gaat het tweede kalf meestal dood omdat de mama niet genoeg melk heeft." Dus moest hij het kalfje, dat Lucy heet, vier maal daags de fles geven. Buddy, die op de veefokkerij de coyotes moet weren, kwam erbij als plaatsvervangend moeder. Dit is zodat Lucy geen problemen zal krijgen wanneer ze oud genoeg is om terug naar de kudde te gaan.

Noch de jury, noch Buddy hadden het laatste woord. De buren legden hun geschil bij terwijl de jury nog in overleg was. Shamoun stemde erin toe, een deel van Cantrell's land te kopen, waarop Cantrell zijn klacht introk. En ezel Buddy mag voortaan langskomen wanneer hij wil.

Ezel Buddy voor de rechter
Ezel Buddy in de rechtbank


Met dank aan eu-Robert voor de herschreven submit.