Slotervaart wil verbod viswedstrijden

PolitiekSportvissers die graag in wedstrijdverband hengelen zijn binnenkort waarschijnlijk persona non grata in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Vanavond wordt besloten of er een verbod komt op wedstrijdvissen. De deelraad stemt dan over een motie van de lokale VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), die stelt dat er geen vergunningen meer mogen worden afgegeven voor viswedstrijden en andere sportvisevenementen.

De kans dat het voorstel het haalt is groot. Verantwoordelijk bestuurder Paulus de Wilt (GroenLinks) staat bekend als fervent tegenstander van het sportvissen. Ook de PvdA staat sympathiek tegenover de motie. Daarmee is een meerderheid een feit

Volgens de Slotervaarste afdeling van de VVD blijkt op grond van gesprekken met dierenartsen en dierenbeschermers, ''dat het voortschrijdend inzicht over angst en pijngevoelens bij vissen steeds meer deskundigen ertoe brengt de sportvisserij af te wijzen.'' Ook is volgens de liberalen de hengelsport slecht voor watervogels. Die kunnen verstrikt raken in nylonsnoer of een vishaakje inslikken.

Nopjes
Dierenactivisten dringen al langer aan op maatregelen tegen de hengelsport, maar tot nog toe heeft dat nooit iets concreets opgeleverd. De Stichting Vissenbescherming in Heemstede is dan ook in haar nopjes met het mogelijke verbod op wedstrijdvissen.

Minder te spreken is de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV). ''We weten dat van verschillende kanten wordt aangedrongen op maatregelen tegen de hengelsport, maar dit is bij mijn weten de eerste keer dat een bestuur stappen overweegt. Ik had dit niet verwacht, zeker niet van de VVD'', aldus de AHV-voorzitter.



Mogelijk verboden