Megaboete van 219 miljoen voor Heineken

Icoon Europa De Europese Commissie heeft bierbrouwer Heineken een boete van 219 miljoen euro opgelegd voor het maken van illegale prijsafspraken in de periode tussen 1996 en 1999. De Nederlandse brouwers Grolsch en Bavaria kregen met respectievelijk 32 en 23 miljoen euro ook fikse boetes. De boete van Heineken is de hoogste kartelboete ooit voor een Nederlands bedrijf, en de op zes na hoogste kartelboete die de Europese Commissie ooit heeft uitgedeeld.

De Europese Commissie begon al in 2000 aan het onderzoek met invallen bij de brouwers. Gisteren werd al bekendgemaakt dat de Europese Commissie de bierbrouwers schuldig had bevonden aan het kunstmatig hooghouden van de prijs.

Naast de Nederlandse brouwers werd ook de Belgisch-Braziliaanse brouwer Inbev - bekend van onder meer Hertog Jan - schuldig bevonden. De boete van 84 miljoen euro voor dat concern werd echter kwijtgescholden omdat Inbev meewerkte aan het onderzoek.

Beroep
Helemaal definitief zijn de boetes nog niet, aangezien er nog beroep mogelijk is. Grolsch heeft al laten weten in beroep te gaan. Het bedrijf reageerde 'met verbijstering' op de beslissing van de Europese Commissie. Ook Bavaria, dat meent onterecht veroordeeld te zijn, gaat in beroep. Heineken beraadt zich nog op stappen tegen de 'overdreven' boete.