Muziek Jan Smit zorgt voor rel bij 100%NL

Dj's van de radiozender 100%NL liggen overhoop met hun programmaleider Herbert Visser. Reden: Visser wil geen muziek van Jan Smit op de zender draaien, verschillende dj's juist wel. Vorige week werd dj Patricia van Liemt geschorst omdat ze toch muziek van de Volendammer draaide. Een aantal van haar collega's hebben zich inmiddels solidair met haar verklaard.

Van Liemt draaide de afgelopen tijd meermaals demonstratief muziek van de Volendamse zanger. Daarbij meldde ze ook dat haar baas daar niet blij mee was en dat luisteraars moesten sms'en dat ze Jan Smit op 100%NL willen horen. Programmaleider Herbert Visser besloot de dj daarna op non-actief te stellen.

Gisteren (maandag) was ze niet te horen, maar vandaag keerde ze na een schorsing van één uitzending weer terug. Wederom slingerde ze muziek van Jan Smit de ether in. Programmaleider Herbert Visser kon dat opnieuw niet waarderen en haalde Van Liemt en een collega-dj uit de studio. Hij presenteerde de show vervolgens zelf verder, uiteraard zonder muziek van Jan Smit.

Collega Wendy Duivenvoorde en Arnoud Schellenberg sloten zich later op de dag aan bij dj Van Liemt en lieten weer wél muziek van Jan Smit op 100%NL horen. De directie van het station besloot zich daarop te beraden over de nieuwe situatie. "Ik kan één recalcitrante dj schorsen, maar vijf wordt een beetje lastig", vertelt programmaleider Herbert Visser.

Vanavond is er overleg bij de zender en hoopt Visser de dj's van zijn gelijk te overtuigen. "Ik schat de kans als bijzonder klein in dat we Jan Smit gaan draaien", stelt hij. "We willen bewust geen volksmuziek draaien, zoals André Hazes, Frans Bauer en Jan Smit. In plaats daarvan wordt echte popmuziek gedraaid, zoals die van Marco Borsato, Kane en Bløf. (...) Zijn muziek is misschien door de jaren wel wat veranderd, maar het gaat ook om het imago dat aan hem kleeft."

Presentatrice Patricia van Liemt
Presentatrice Patricia van Liemt