Melkert betrokken bij schandaal Wolfowitz

In de rel die momenteel woedt rondom Wereldbank-president Paul Wolfowitz, blijkt Ad Melkert een grote rol te hebben gespeeld. Wolfowitz wordt beticht van machtsmisbruik, omdat hij zijn vriendin een mooie baan en salarisverhoging zou hebben bezorgd. Velen roepen om zijn aftreden.

Onlangs bleek namelijk dat Wolfowitz voor zijn aantreden als president van de Wereldbank in 2005, een verhouding had met een medewerkster van die ontwikkelingsbank. Om belangenverstrengeling te voorkomen moest zij tegen haar zin tijdelijk overgeplaatst worden naar een post bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Wolfowitz verzachtte de pijn door haar een buitensporige salarisverhoging te geven.

Oud-PvdA-leider Ad Melkert blijkt degene te zijn geweest die Wolfowitz het advies gaf voor de forse loonsverhoging. Melkert was indertijd voorzitter van het Ethisch Comité van de Wereldbank. Hij zette in op een overplaatsing met fors extra loon. En zo belandde Wolfowitzs vriendin, de Tunesische Shaha Riza, op een post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken met 60.000 dollar loonsverhoging. Uit vrijgegeven correspondentie blijkt verder dat Melkert een goede band had met Wolfowitz. Eind 2005 vroeg Melkert in een briefje aan de president of 'jij en Shaha een uitnodiging aanvaarden bij ons thuis'.

Wolfowitz heeft laten weten dat hij ondanks de rel niet aan opstappen denkt. Melkert is al weg bij de Wereldbank. Hij is sinds vorig jaar de tweede man bij de VN-ontwikkelingshulporganisatie UNDP. Hij vertrok indertijd naar de Wereldbank na de voor de PvdA desastreus verlopen verkiezingen in het Fortuyn-tijdperk. Later gaf Melkert toe toen gefaald te hebben.



Wolfowitz op kousevoet