Jongeren breken in met nieuwe methode

Icoon PolitieJongeren hebben een nieuwe methode ontdekt om snel en efficiŽnt in te breken. Platte televisies, laptops en navigatiesystemen zijn favoriet bij de jongeren, die een steen door een ruit gooien en hun buit weggrissen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de politie Utrecht dinsdag naar aanleiding van de AD misdaadmeter.

In Utrecht zijn er ongeveer honderd jongeren die op deze manier werken. Volgens de woordvoerster kampen ook andere korpsen met deze problematiek.

De inbrekers laten weinig sporen na, waardoor het moeilijk is de daders te traceren. ''We struinen daarom digitale marktplaatsen af op zoek naar gestolen spullen. Dan kun je iemand arresteren voor heling'', aldus de woordvoerster.

Volgens de woordvoerster is de pakkans klein omdat veel jongeren in hun eigen wijk 'werken'. Daarnaast bekennen de jongeren niet. ''Vroeger sprak oom bromsnor de jongeren toe en dan vertelden ze wat ze gedaan hadden. Tegenwoordig zeggen ze niets. Veel zaken kun je daardoor niet oplossen.''

Naast de nieuwe methode heeft de politie te maken met de 'klassieke' inbreker en de drugsverslaafden. ''Die zijn makkelijker te traceren, omdat ze meer sporen achterlaten'', aldus de woordvoerster.