Tilburg: imam Salam integreert niet

Imam Ahmed Salam is zo conservatief dat hij onmogelijk in de Nederlandse maatschappij kan integreren. Dat concludeert de Tilburgse gemeenteraad na een gesprek met de omstreden imam.

Het gesprek vond plaats op initiatief van de gemeenteraad. Die wilde graag persoonlijk van Salam en zijn zoon Suhayb Salam horen wat hun bijdrage is aan de Tilburgse maatschappij. Suhayb moest voor zijn vader vertalen, omdat die gebrekkig Nederlands spreekt.

Niet iedereen was het eens met de conclusie van de gemeenteraad. PvdA-fractievoorzitter D. van Griensven vindt dat Salam wel met zijn mond de integratie belijdt, maar dat zijn daden achterwege blijven.


De imam liet in het gesprek weten dat vrouwen wel als verpleegster mogen werken, maar niet op een gemengde afdeling. Ook mogen ze van hem bij de marechaussee, maar mogen ze onder geen beding iemand van het mannelijk geslacht arresteren. Zoon Suhayb spreekt van een goede start, ondanks de conclusie: "'We hebben veel hoop en zijn optimistisch."

Salam veroorzaakte in 2004 een rel door te weigeren de hand van Rita Verdonk, toenmalig minister van Integratie te schudden. De Tilburgse burgemeester Vreeman liet eind maart al weten dat Salam beter kan vertrekken, omdat hij moslims in Nederland oproept geen belasting te betalen.