Voor 10 euro vliegen naar de VS

Icoon Vervoer Ryanair-topman Michael O'Leary verwacht dat het mogelijk is om binnen drie of vier jaar voor 10 euro exclusief belastingen naar de Verenigde Staten te vliegen. Hij gaat daarvoor een aparte luchtvaartmaatschappij beginnen die zich gaat specialiseren in goedkope trans-Atlantische vluchten.

O'Leary wil met de nieuwe luchtvaartmaatschappij vliegen naar kleine tweederangsvliegvelden in de buurt van de Amerikaanse steden New York, San Francisco, Boston en Dallas. Deze vluchten zouden kunnen opstijgen vanaf de kleinere Europese vliegvelden Londen Stansted, Dublin en Frankfurt Hahn.

O'Leary is erg blij met het getekende Open Skies-verdrag tussen de Europese Unie en de VS. Hierdoor kunnen luchtvaartmaatschappijen van elke luchthaven vrij vliegen naar de VS en omgekeerd. Dankzij de marktliberalisatie in Europa in de jaren negentig is Ryanair de derde grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld geworden.

Vanaf juni 2007 zal het al mogelijk zijn om goedkoper naar de VS te vliegen. De Canadese prijsvechter Zoom Airlines zal dan dagelijks met een Boeing 767 vliegen vanaf Londen Gatwick naar New York voor 190 euro inclusief belastingen.

Met dank aan nlboy voor de submit.