Massaal pro-seculier protest in Turkije

In de Turkse hoofdstad Ankara hebben gisteren 300.000 mensen meegelopen in een massademonstratie tegen het islamitisch fundamentalisme. Ze uitten hun ongenoegen over de mogelijke kandidatuur van premier Tayyip Erdogan voor het presidentschap. Erdogan, nu nog zittend premier en leider van de islamitische AK-partij - die de absolute meerderheid heeft in het parlement - zal zich mogelijk in mei door de parlementariŽrs tot president laten kiezen. De demonstranten vrezen dat Turkije zal evolueren naar een islamistische republiek, naar het voorbeeld van Iran.

''Turkije is seculier en zal altijd seculier blijven!', scandeerden de protestanten, terwijl ze zwaaiden met vlaggen van Turkije en posters van AtatŁrk, de stichter van de Turkse republiek die religie en staat scheidde. ''We zijn hier om de republiek te beschermen. We zijn hier om de rechten van de vrouw te beschermen die AtatŁrk ons heeft gegeven. Ik hoop dat Erdogan geen president wordt'', aldus een demonstrant.

Volgende week, op 18 april, moet de AK-partij de naam bekendmaken van de kandidaat die ze naar voren willen schuiven voor het presidentschap. De huidige president Sezer waarschuwde vrijdag voor een presidentschap van Erdogan. Hij zei dat de dreiging van het islamitisch fundamentalisme groter is dan ooit en het politieke systeem bloot staat aan het grootste gevaar sinds het ontstaan van de Turkse republiek in 1923.

Mocht Erdogan zich daadwerkelijk tot president laten verkiezen, zal dat spanningen met zich meebrengen met het machtige Turkse leger. Het ziet zichzelf als hoeder van de seculiere grondslag van de staat, sinds het onder leiding van AtatŁrk die seculiere staat mee hielp te scheppen. Sinds 1960 heeft het leger drie keer ingegrepen door de regering af te zetten en tijdelijk het bestuur van het land over te nemen. Onder druk van Europa - in verband met de door Turkije gewenste toetreding tot de EU, moet het leger overigens een stap terug gaan doen.Ankara gisteren

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.