Minder bootvluchtelingen Canarische Eilanden

Icoon Europa Het aantal bootvluchtelingen dat vanuit Afrika de Canarische Eilanden probeert te bereiken is gehalveerd vergeleken met vorig jaar. Dit zou te danken zijn aan geïntensiveerde controles van de EU-grenspolitie Frontex.

In de vorige jaren kwamen er steeds meer bootvluchtelingen naar de Canarische Eilanden. Als zij eenmaal de Canarische Eilanden bereikt hadden, konden zij vrij binnen de EU reizen. Door de alarmerend hoge cijfers is grenspolitie Frontex opgericht en ingeschakeld om de problemen in 2007 aan te pakken. En met succes: sinds Frontex intensief aan het werk is, is het aantal overstekende migranten met zestig procent gedaald. Ook zijn er veel minder doden gevallen onder de bootvluchtelingen. De reis in gammele bootjes zorgde voorheen voor talloze doden.

Spanje wilde dat Frontex al veel eerder aan het werk zou gaan. Andere Europese regeringsleiders wilden in het begin echter geen actie ondernemen. Ze vonden de toenemende migratie de eigen schuld van Spanje, omdat het land in 2004 ruim een miljoen migranten had genaturaliseerd. Dat zou een aanzuigende werking gehad hebben.