Parijse kermis fataal voor agent

Icoon MisdaadIn Parijs zijn gisteren een vijftienjarige jongen en zijn vrienden ondervraagd over de dood van politieagent Reynald Caron. De jongen gaf toe de agent op de kermis te hebben geduwd om te voorkomen dat hij werd aangesproken op zijn gedrag. Toen de agent geduwd werd, viel hij tegen een bakje van draaimolen 'Le Maxximum', die op dat moment draaide. De agent was op slag dood. In totaal zijn er donderdag en vrijdag vier jongens onder toezicht van de politie gesteld om verhoord te worden. Zij worden vandaag voor een onderzoeksrechter gedaagd.

De procureur verklaart: "Op dit moment ziet het er naar uit dat het geen opzettelijke intentie was om de agent te doden, maar om hem weg te duwen." Hij voegde toe dat "de klap die door een andere jongen werd gegeven, niet aan de val van de agent heeft bijgedragen."

De tweede jongen, die de agent geslagen zou hebben, zal vervolgd worden voor 'opzettelijk slaan van een gezagsdrager'. De jongens worden in voorlopige hechtenis genomen. De andere twee jongens die toegegeven hebben andere kermisbezoekers te hebben gemolesteerd, zullen worden vervolgd voor 'het opzettelijk toebrengen van verwondingen in groepsverband'. De ruzie met de andere kermisbezoekers was overigens de aanleiding van het drama. Volgens zijn vrienden zou de jongen last krijgen met de politie, waardoor hij zich bedreigd voelde. De jongen zou al eerder gewelddadig zijn geweest tegenover de politie en zich rebels hebben gedragen.

De hoofdverdachte zal vervolgd worden 'voor verwondingen toedienen met voorbedachten rade zonder de intentie om te willen doden'. Op het plegen van dit feit staat twintig jaar cel, tien jaar voor minderjarigen. Er waren veel getuigen in de draaimolen die de dader konden aanwijzen. Volgens de familie van de hoofdverdachte zou hij gehandeld hebben in een vlaag van verstandsverbijstering.

Bij het commissariaat van de politie is er een anoniem verzoek ingediend om een stille tocht te houden. Mensen worden uitgenodigd om vrijdag 20 april om twee uur te verzamelen op het stuk grasveld van Reuilly, in het twaalfde arrondissement van Parijs, om daarna naar Place de Nation te gaan. Het zou gaan om een tocht zonder politieke lading.