'Nederland moet inbinden bij Europese Grondwet'

Icoon Europa Ten opzichte van de Europese Grondwet, moet Nederland zijn eisen matigen. De naam grondwet kan eventueel vervallen, maar de inhoud blijft hetzelfde.

Dat zei de voorzitter van het Europarlement, Hans-Gert Pöttering, donderdag tegen Nederlandse parlementariërs en regeringsleden in Den Haag. "Als het voor Nederland psychologisch van belang is om het geen "grondwet" te noemen, zijn wij bereid tot een compromis op dat punt," aldus de Duitse christen-democraat, "maar vraag van ons niet te veel stappen."

Pöttering vindt dat de belangrijkste delen van de Europese Grondwet overeind moeten blijven in een nieuw verdrag, een andere woord voor dezelfde inhoud dus. Die boodschap bracht hij over aan onder anderen premier Jan Peter Balkenende (CDA), staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) en leden van de Eerste en Tweede Kamer.

De opvattingen van Pöttering staan haaks op die van de regering. Woensdag hield Timmermans de Europarlementariërs nog voor dat ze niemand voor de gek houden met alleen een naamsverandering. Maar Pöttering sloot die optie nadrukkelijk uit, en riep de Nederlandse regering op haar ambities te matigen en meer bereidheid tot compromis te tonen.

Na afloop van zijn bezoek toonde hij zich niettemin optimistisch. Hij had goede hoop "dat in Nederland bereidheid tot vruchtbare stappen en toekomstige compromissen bestaat".

Volgens het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie hoeft een eventueel nieuw verdrag niet weer in een referendum aan de kiezers voorgelegd te worden en zal dit ook niet worden gedaan.

Met dank aan Beuzebelder voor de submit.