Allochtone knuffels behandeld in AMC

Knuffels van Surinaamse, Antilliaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst krijgen volgende week extra aandacht in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Volgende week kunnen zieke knuffels zich van dinsdag tot en met donderdag laten onderzoeken en behandelen door geneeskundestudenten in het berenhospitaal. Knuffelbeesten met een dubbele nationaliteit worden ook hartelijk verwelkomd, aldus het AMC.

Met dit project wil men realiseren dat kinderen op een speelse manier kennismaken met een ziekenhuis. Ook proberen ze hen minder bang te laten zijn voor artsen, ziek zijn en ziekenhuizen. Dit jaar richt het AMC zich met name op knuffels van buitenlandse origine vanwege het 'multiculturele achterland' van het in Amsterdam Zuid-Oost gelegen ziekenhuis.

Het AMC verwacht zo'n negenhonderd kinderen van veertien Amsterdamse scholen die hun zieke knuffelbeer laten onderzoeken. Speciaal voor hen is een ziekenhuisje nagebouwd met operatietafels, een wachtkamer, spreekkamers, een röntgenafdeling, een priklaboratorium en een gipskamer. Onder toeziend oog van het baasje van de knuffel als assistent, stelt een team van deskundige berendokters een behandelplan op.

Dit jaar is het derde jaar dat het berenhospitaal wordt georganiseerd. De initiator van het project is de International Federation of Medical Students Association, een netwerk van geneeskundestudenten in 94 landen.

Met dank aan Geertsema voor de submit.