'Laatste vijf jaar waren voor VVD gruwel'

De afgelopen vijf jaar zijn voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), ''gruwelijk verlopen''. Dat zei VVD-coryfee Hans Wiegel gisteren tijdens de presentatie van een boek over de laatste jaren van de liberale volkspartij.

In het boek, 'Daadkracht & Duidelijkheid, 5 jaar crisis in de VVD', van de Parool-journalisten Addie Schulte en Bas Soetenhorst, staan alle beslommeringen die de liberalen het laatste half decennium ten deel vielen.

Volgens Wiegel is het na de desastreus verlopen verkiezingen van 2002 toen Hans Dijkstal lijsttrekker was en Pim Fortuyn furore maakte, een ''gruwelijke vijf jaar'' geworden. De eerste vijftig jaar van de in 1948 opgerichte VVD gingen naar de mening van Wiegel 'crescendo'. ''Maar met Dijkstal ging het mis. Dat lag niet aan de verkiezingsprogramma's. Overwinning of nederlaag hangen af van de kracht of de zwakte van het leiderschap.''

Wiegel vindt ook niet dat de liberalen op de weg terug zijn, zoals huidig partijleider Mark Rutte na de Provinciale Statenverkiezingen liet weten. De redelijke verkiezingsuitslag komt volgens Wiegel alleen maar omdat Geert Wilders met zijn PVV niet meedeed.

Rutte zegt in een reactie het eens te zijn met Wiegel dat de VVD er nog niet is. Zijn uitspraak na de Statenverkiezingen was volgens Rutte vooral ''bemoedigend''' bedoeld, omdat de VVD kiezers terugwon van het CDA.

Eigenschappen
Wiegel somde bij de boekpresentatie de eigenschappen op waarover een partijleider volgens hem moet beschikken: ''welsprekendheid, het vermogen meningsverschillen te overbruggen en humor en zelfspot. Verder moet hij zijn partijgenoten de ruimte geven, maar als het nodig is over 'een ijzeren vuist' beschikken. Aan dat laatste ontbreekt het nogal eens'', aldus het voormalige orakel uit Diever.

Wiegel raadde de leiding van de VVD aan vertrouwen in zichzelf te hebben, ''in je land, in de mensen die er wonen, jong en oud, van welke afkomst en richting dan ook''.