GroenLinks: Meijer voor pedofilie in strafrecht

GroenLinks ontkent dat Herman Meijer, de nummer vijf op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer namens die partij, een voorstander van pedofilie is. Het artikel dat vandaag in Metro verscheen en werd overgenomen door FOK! zou zijn gebaseerd op oude uitspraken van Meijer die hij eind vorig jaar al herroepen heeft. Hij geeft toe vroeger anders tegen de kwestie van seks met minderjarigen te hebben aangekeken.

''Mijn conclusie is dat wij in de homobeweging van toen te optimistisch waren over de vrije ruimte voor seksuele ontplooiing en onze eigen ervaringen te veel hebben gegeneraliseerd. Daardoor hebben we de risico's van misbruik onderschat. Had ik toen geweten wat ik nu allemaal weet, dan had ik nooit meegewerkt aan een versoepeling van het strafrecht voor pedofilie'', zo stelde Meijer in oktober 2006 in een ingezonden brief in weekblad De Groene, nadat dat blad een vergelijkbaar bericht met wat vandaag in Metro verscheen, had gepubliceerd.

De partijvoorzitter van GroenLinks, Henk Nijhof, betreurt de berichtgeving in de Metro: ''Op basis van de eerder verschenen verklaring van Herman Meijer zien wij geen enkel bezwaar tegen zijn kandidatuur voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Het zou beter zijn geweest als Metro vóór publicatie een reactie had gevraagd aan Herman, dan zou dit tendentieuze bericht waarschijnlijk helemaal niet verschenen zijn''.

Overigens beweert de schrijver van het Metro-artikel, journaliste Marije Veerman, dat Meijer gisteren niet bereikbaar was voor commentaar.

Volledige verklaring van Meijer staat hier.De voorpagina van Metro vandaag