Onderzoek naar moordverdachte Ilona Németh is gereed

Icoon JustitieHet gerechtelijk vooronderzoek naar Amin M., verdachte van de moord op Ilona Németh, is afgerond. De onderzoeksrechter in de Marokkaanse stad Salé stuurt het dossier eind deze week naar de rechtbank. De advocaat van M. verwacht dat de eerste rechtszitting in Marokko binnen twee weken plaatsvindt.

Ilona Németh werd op 34-jarige leeftijd op 16 juli 2004 voor het laatst gezien. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot gevonden, begraven in een groenstrook bij station Overvecht in Utrecht.

Enkele weken geleden werden de documenten met betrekking tot de zaak, waaronder het autopsierapport, naar de rechtbank en de advocaat in Marokko gestuurd. Woensdag kregen onderzoeksrechter en advocaat het laatste document onder ogen. Alle informatie is in het Arabisch vertaald.

Revu
De verdachte, die eerder bekende de moord te hebben gepleegd, zei begin deze maand in een interview met Nieuwe Revu zich niet te kunnen herinneren dat hij de vrouw heeft vermoord. Hij zou na een nacht met veel drank wakker zijn geworden naast haar dode lichaam. Wel herinnert hij zich dat hij haar heeft begraven.

''Ik kan me helemaal niets meer herinneren, tot ik 's ochtend wakker werd. Ik lag op mijn buik met armen en benen wijd gestrekt op het gras. Toen ik mijn hoofd optilde stonk het ongelooflijk. Mijn rug en benen zaten onder het bloed en voor mij lag een dode vrouw. Heel laat die avond ben ik teruggekeerd. Ik had verwacht dat ze wel gevonden zou zijn. Maar dat was niet het geval. Ik heb tot mijn spijt de vrouw begraven.''

Amin M. zei in het interview opnieuw dat hij dolgraag in Nederland berecht wil worden en zelfs zijn Marokkaanse nationaliteit zou opgeven als dat zou kunnen, omdat hij zich Nederlander voelt. De kans dat M. nog in Nederland voor de rechter verschijnt is echter nihil, omdat Marokko geen onderdanen uitlevert. Het proces zal daarom in Marokko gevoerd worden en kan enkele maanden in beslag nemen.

De nu 28-jarige verdachte groeide op in de Utrechtse wijk Overvecht.  Het Algemeen Dagblad meldde vorig jaar dat M. een gewelddadig strafverleden heeft. In 2002 sloeg hij een 43-jarige vrouw een schedelbasisfractuur, toen hij haar wilde beroven. Ook had hij de vrouw in bewusteloze toestand van het fietspad naar de berm gesleept. Vervolgens zou hij gepoogd hebben een zedenmisdrijf te plegen.