79% meer HIV-infecties in Groningen

Icoon GezondheidHet aantal HIV-infecties is in de stad Groningen met bijna 80% gestegen. Voornamelijk onder (jonge) homoseksuele mannen zijn er steeds meer infecties te betreuren. De GGD meldt ook dat steeds meer mensen zich op een SOA laten testen.

Er zijn in 2006 45.864 testen geweest op chlamydia, gonorroe en syfilis, een stijging van 17%. Het aantal daadwerkelijke infecties is ongeveer gelijk gebleven. Er werden 10.051 HIV-testen gedaan, een stijging van 9%. Het aantal HIV-infecties in de stad Groningen steeg met maar liefst 79%, vooral onder (jonge) homoseksuele mannen. Ook het aantal bezoekers aan het SOA-centrum in Groningen is opvallend gestegen.

Landelijk gezien is het aantal consulten aan de drie noordelijke GGD-en veel meer toegenomen dan in de rest van Nederland (24% vs. 10%). De belangrijkste reden van de stijging in het aantal SOA-onderzoeken is een actiever testbeleid. Steeds meer mensen laten zich bij vestigingen van het SOA-centrum Noord-Nederland testen in plaats van bij de huisarts.

Echter, de stijging van syfilis-, gonorroe- en HIV-besmettingen onder homoseksuele mannen in Noord-Nederland komt niet overeen met de cijfers van de rest van Nederland. Het gelijkblijvende aantal chlamydia-infecties is wel een landelijke trend. Absoluut gezien blijft chlamydia de meest voorkomende SOA. De aandoening komt het meeste voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen - Met name bij jonge vrouwen onder de 24 jaar -, terwijl syfilis, gonorroe en HIV vooral wordt geconstateerd bij homoseksuele mannen.

Er lijkt dus per groep een bepaalde SOA te zijn, maar ook kan er een onderscheid worden gemaakt per regio. Drenthe is koploper in de stijging van chlamydia-infecties, Groningen doet het goed qua HIV-infecties en Friesland wint met de gonorroe-infecties. Volgens de GGD is de relatie tussen syfilis en HIV bij een steeds jongere groep homoseksuele mannen het meest zorgelijk, omdat dit een teken zou zijn dat deze groep onveiliger vrijt dan voorheen.