Militair geschorst na slaan collega op Kreta

Icoon BinnenlandsDefensie heeft een militair geschorst die tijdens de afkoeldagen voor terugkerende soldaten uit Uruzgan op het Griekse eiland Kreta afgelopen weekend een collega met een bierfles op het hoofd heeft geslagen. De marechaussee onderzoekt het incident.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie woensdag gezegd naar aanleiding van een verhaal in het AD. De krant meldt ook twee andere incidenten. Zo zijn twee militairen door Grieken in elkaar geslagen, waarbij een van hen op twee plaatsen een breuk in zijn schouder opliep en is een militair opgepakt voor openbare dronkenschap.

Soldaten die het daarna door de leiding ingestelde uitgaansverbod hebben genegeerd kunnen ook nog te maken krijgen met de krijgstucht. Aldus de woordvoerder.

Bijna alle militairen die op missie zijn geweest in Uruzgan moeten voordat ze terug gaan naar huis deelnemen aan een zogenoemd 'adaptatieprogramma' op Kreta. Overdag krijgen zij daar gesprekken waarbij een hulpverlener en een groepsleider aanwezig zijn. 's Avonds kunnen zij in het driesterrenhotel waar zij verblijven gratis lichtalcoholische drank krijgen. Veel militairen gaan daarna nog uit.

Het adaptatieprogramma is bedoeld om te voorkomen dat de soldaten na vier maanden zonder alcohol in Afghanistan en met soms heftige ervaringen thuis 'bij moeder de vrouw' helemaal los gaan. Sinds begin maart hebben grofweg 4500 militairen aan dit programma deelgenomen. Volgens Defensie is het niet elke keer bij het zogenoemde 'uitroteren' van de Uruzgan-gangers ,,hommeles''.