Been kwijt door een lijmsliertje

Icoon explosieEen 15-jarige moet zijn been missen na een ongeluk met een zelfgemaakt explosief. Het explosief ging afgelopen zondagavond af in de Utrechtse binnenstad.

'Ik had ook dood kunnen zijn.', vertelt de scholier nuchter. Bastiaan is gefascineerd door explosieven en weet waar hij mee bezig is, zo vertelt hij verder. Het gaat hem niet om de knal zelf, maar de kick de bom zelf in elkaar te zetten. Hoe moeilijker hoe beter. De uiteindelijke knal is slechts de climax. 'Ik heb eerst alle kennis vergaard. Weet wat de gevaren zijn. Ik doe niets zonder dat mijn vader erbij komt. Hij ziet erop toe dat ik elke stap goed en veilig doe.

Toch ging het zondag dus mis. Bastiaan had samen met twee vrienden een explosief gemaakt van een mengsel van ammoniumnitraat en glycerinetrinitraat. De bom zou een knal geven van ongeveer twintig kanonslagen. Door het explosief op een afgelegen plek te laten ontploffen, zouden alleen zij zelf gevaar lopen.

Bastiaan ging na het paasmaal nog even naar de bom kijken. Hij zag dat de wc-rol waarin de bom verpakt zat, was gaan lekken. Hij pakte een spuitbus met lijm om het lekken te stoppen. Hij spoot de bom hiermee in en zette de bom even opzij. Later zou hij de bom nog van lijmresten moeten ontdoen, daarom probeerde hij even uit of de lijm zelf brandbaar was.

Er zat echter nog een lijmsliertje aan het explosief, dat daardoor ook vlam vatte. De scholier gooide de bom op de grond en probeerde hem uit te trappen. Het explosief ging echter af. 'Ik kon mijn tenen nog bewegen', vertelde de scholier. Desondanks moest in het ziekenhuis zijn been geamputeerd worden, omdat het bot totaal verbrijzeld was.