'Roker schrikt niet van akelige teksten'

De schokkende teksten die sinds 2002 op pakjes sigaretten staan, zijn bijna zinloos. Dat stelt een aantal wetenschappers van de Universiteit van Maastricht. Volgens hen verkoopt het ministerie van Volksgezondheid onzin door te zeggen dat het wel helpt. Het ministerie liet half februari in een persbericht weten dat angst aanjagen een probaat middel is om roken te ontmoedigen.

De onderzoekers noemen het flauwekul om mensen bang te maken in de veronderstelling dat ze dan stoppen. Positieve voorlichting is volgens hen een veel beter middel om mensen zover te krijgen dat ze stoppen met roken. Hoogleraar Gerjo Kok van de Universiteit van Maastricht: ''Uit heel veel onderzoek en literatuur blijkt dat bangmakerij heel weinig effect heeft op rokers.''

Overigens berichtte FOK! al medio 2002 dat de akelige waarschuwingen op de pakjes niet werkten. Het vakblad Distrifood meldde dat toen na een inventarisatie onder supermarkten.

In 2005 onderzocht toenmalig minister Hoogervorst van Volksgezondheid de mogelijkheid om afschrikwekkende foto's van teerlongen op pakjes sigaretten te zetten. Een jaar eerder opperde de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees Parlement al dat in de EU rottende rokerslongen op pakjes zouden moeten worden afgebeeld, omdat dit in Canada een zeer succesvol afschrikmiddel was gebleken. België besloot toen al tot invoering van die foto's.



'Helpt niet'

Succes in Canada