Veel disco's sluiten de deuren

BinnenlandsHet gaat niet goed met de discobranche in Nederland. Discotheken sluiten massaal de deuren nu jongeren op grote schaal zelf feesten organiseren en liever geld uitgeven aan hun mobiele telefoon dan aan een stapavond in een dansclub, zo meldt De Telegraaf vandaag.

In zes jaar tijd is het aantal disco's teruggelopen van 409 naar 328. In alle provincies, behalve Flevoland, is het aantal disco's de laatste vijf jaar razendsnel afgenomen. In Noord-Brabant bijvoorbeeld kelderde het aantal danspaleizen van 60 naar 38, en in Noord-Holland van 64 naar 49. In Drenthe zijn er nog maar 9 over.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) constateert dat de megadisco's het wel redden, maar dat vooral de kleinere discotheken sneuvelen. Sommigen daarvan bestaan (of bestonden) al decennia.

KHN legt de oorzaak voor een groot deel bij de zogenoemde zuipschuren. In deze illegale kroegen drinken jongeren zich flink in voordat ze gaan stappen. Verder geven jongeren hun geld uit aan kleding en mobieltjes, en aan ťťnmalige grote dancefeesten. Die laatsten kosten veel geld, zodat er minder vaak uitgegaan kan worden.