Le Pen: Zwevende kiezers kiezen voor mij

Icoon PolitiekDe extreem-rechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen zegt naar aanleiding van peilingen te weten dat heel veel zwevende kiezers toch voor hem zullen gaan stemmen. Er is een grote groep mensen die al gekozen heeft maar daar niet te veel over uitweiden zei hij in een Frans televisieprogramma.

Volgens peilingen van afgelopen zondag zegt 42 procent van de Fransen dat ze nog steeds geen definitieve keus hebben gemaakt voor de eerste stemronde van 22 april. Volgens Jean-Marie Le Pen wordt hij, ondanks een wat meer constructievere houding, toch negatief in de media neergezet. "Zeggen dat je op mij stemt, kan vergelding inhouden in sommige milieus."

Volgens Le Pen zullen in veel opiniepeilingen, die hem twaalf tot veertien procent geven, nog stemmen verborgen liggen. Veel mensen zeggen volgens hem de intentie te hebben om voor Nicolas Sarkozy van de UMP (Unie voor de volksbeweging) te stemmen, die volgens dezelfde peilingen tussen de 26 procent en 31 procent zal zitten.

Maar in werkelijkheid stemmen ze liever op Le Pen, zegt hij zelf. "Ik ben niet Mevrouwtje Zonneschijn, maar ik kan redelijkerwijs zeggen dat ik boven de twintig procent zal zitten."

Veel te vrezen van Ségolène Royal (socialistische partij) zegt hij niet te hebben. Hij voorspelt dat zij zal worden uitgeschakeld door haar concurrenten van extreem links. Het zal in de tweede ronde vooral tussen hem en Nicolas Sarkozy gaan, volgens Le Pen. Op 17 mei eindigt de termijn van de huidige president, Jacques Chirac.