Vuurwapen voor bewaker van tbs'er

Bewakers die tbs'ers op beveiligd verlof begeleiden, kunnen een vuurwapen meekrijgen en een korte of lange wapenstok. Ze moeten dan wel getraind zijn om deze wapens te gebruiken. Ook mogen ze de tbs'ers indien nodig handboeien omdoen of hen voorzien van een broekstok.

Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie - PvdA) dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Beveiligd verlof is een nieuwe fase in het begeleid verlof. Tot nu toe ging daarbij alleen een sociotherapeut mee. Voortaan moet er ook een beveiliger mee om te voorkomen dat een tbs'er de benen neemt. De kliniek moet per geval aangeven welke beveiligingsmaatregelen er nodig zijn.

Als een patiënt probeert te vluchten, mag een sociotherapeut vanaf juli gepast geweld gebruiken. De beveiliger moet in zo'n geval proportioneel geweld gebruiken. Een broekstok is een anti-ontsnappingsmiddel en zit tussen de riem en de enkel, waardoor iemand moeilijk kan lopen.

Een Kamermeerderheid steunt het beveiligd verlof en de aangescherpte geweldsinstructie, zolang de veiligheid van de beveiligers niet in het geding komt. Sommige fracties, maar ook directeuren van tbs-klinieken en de Raad voor de Strafrechtstoepassing vrezen dat de maatregel juist geweld uitlokt.

Dat hoeft volgens Albayrak echter niet het geval te zijn, omdat het aan de kliniek is om te bepalen welk type beveiliging nodig is. Ze benadrukte dat het niet haar bedoeling is om begeleiders bloot te stellen aan gevaar. Volgens haar zijn er voor hen geen onacceptabele risico's van geweld. Medewerkers van de dienst vervoer en ondersteuning zullen worden ingezet als beveiligers.

Staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak