Veel starters diep in de schulden

Icoon Financieel Jongeren die voor het eerst een huis kopen zitten meestal tot hun nek in de schulden. De meeste jongeren gaan net zo vaak langs geldverstrekkers, totdat ze er ťťn gevonden hebben die tot zes keer hun bruto jaarsalaris wil uitlenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) naar starters van 20 tot 29 jaar.

De VEH is een adviesbureau voor starters. Het adviseert starters om niet meer te lenen dan vier a 4,5 keer het bruto jaarsalaris voor een huis. Ook vindt de organisatie dat hypotheekverstrekkers jongeren beter moeten beschermen tegen financiŽle risico's. Officieel zijn banken en geldverstrekkers verplicht om een gedragscode te volgen waarin staat dat het verboden is om te hoge hypotheken af te sluiten.

Uit het onderzoek blijkt dat weinig starters bewust zijn van risico's bij een te hoge hypotheek. "Ze denken vaak dat ze met hun opleiding wel een goede baan zullen vinden", aldus VEH-zegsman Hans Andrť de la Porte. "Ook denken ze dat hun salaris op den duur wel zal verdubbelen". Vaak blijkt dit echter niet het geval.
Submitter:  Bron: De Telegraaf