'Demonstraties NVU te duur'

Burgemeester Herman Klitsie van Oss wil een debat over wat de vrijheid van meningsuiting de maatschappij financieel mag kosten. Hij zegt dit vandaag naar aanleiding van de demonstratie van afgelopen zaterdag in zijn gemeente van de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU).

Volgens de PvdA-burgemeester heeft de demonstratie de gemeenschap te veel geld gekost. Om zo'n honderd extreemrechtse NVU-aanhangers veilig te laten demonstreren werden honderden politieagenten, paarden en een helikopter ingezet. Ook eiste de demonstratie uren aan voorbereiding.

De NVU liet dit weekend weten binnenkort wéér naar Oss te willen komen voor een protest. Dan zouden die kosten weer moeten worden gemaakt.

Klitsie zegt veel waarde te hechten aan de vrijheid van meningsuiting. ''Maar ik vraag me wel af of er grenzen aan zijn. En of de lokale overheden niet meer instrumenten kunnen krijgen om dit soort demonstraties te verbieden.'' De burgemeester overweegt een brief met deze oproep naar het ministerie te sturen.

De burgervader onderzocht vorige week al of hij de demonstratie kon verbieden, maar hij zag geen wettelijke mogelijkheden voor een verbod. Wel kondigde hij vooraf aan dat de politie hard moest optreden tegen racistische leuzen of gedragingen. Ook riep hij de inwoners van Oss op de demonstranten zo weinig mogelijk aandacht te geven.De NVU-aanhang in Oss