Iran wil 50.000 centrifuges in kerncentrale

Icoon BuitenlandsIran wil zijn kernprogramma uitbreiden door 50.000 centrifuges voor uraniumverrijking te plaatsen in een kerncentrale. Dat heeft het hoofd van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Gholam Reza Aghazadeh, dinsdag gezegd.

Iran kondigde maandag aan dat het uranium op een industrieel niveau kan verrijken, maar meldde niet hoewel centrifuges er in de ondergrondse kerncentrale van Natanz staan.

''Ik wil niet dat mensen zeggen dat Iran klaar met de installatie van 3000 centrifuges. Integendeel, de installatie gaat door totdat we 50.000 centrifuges hebben bereikt'', zei Aghazadeh.

Onderhandelingen
Iran liet gisteren weten klaar te zijn voor serieuze onderhandelingen met het Westen om tot een akkoord te komen dat een einde moet maken aan de crisis over het Iraanse kernprogramma.

Iran heeft tot nu toe geweigerd gehoor te geven aan de eis van de Verenigde Naties zijn kernprogramma te staken. De internationale gemeenschap vreest dat Teheran een kernbom wil ontwikkelen, terwijl Iran zelf zegt alleen kernenergie te willen opwekken.

''We zijn klaar om te onderhandelen en tot een akkoord te komen met westerse landen om hun zorgen over het Iraanse kernprogramma weg te nemen, zonder een einde te maken aan onze wetenschappelijke ontwikkeling'', zei de belangrijkste Iraanse onderhandelaar, Ali Larijani tijdens een toespraak in Mashhad.

Iran hield maandag voor het eerst een 'Dag van Nucleaire Technologie'. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zou de dag aanwendden om met 'goed nucleair nieuws' te komen. Tijdens een toespraak riep de president Iran uit tot een atoommacht. Het land is volgens hem in staat tot de industriële productie van verrijkt uranium