92 mensen onwel in hotel

Icoon Medisch92 personen zijn zondagochtend onwel geworden door een koolstofmonoxidevergiftiging. Een niet goed functionerende verwarmingsketel in een eerste klas hotel in Lons, vlakbij Pau (Frankrijk) was de oorzaak. 57 mensen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis, waarvan er vanmiddag nog steeds zeventien niet naar huis mochten. Twee gasten die er op het eerste gezicht het ergst aan toe waren, zijn ondertussen buiten levensgevaar en bleken 'slechts' bewusteloos te zijn geweest op het moment dat ze geëvacueerd werden.

Verschillende gasten klaagden rond acht uur 's ochtends over misselijkheid en hoofdpijn. Naar aanleiding daarvan sloeg het hotel alarm, waarna brandweerlieden het hotel ontruimden.

De Franse minister van volksgezondheid, Philippe Bas, onderstreept dat het ongeluk veel erger had kunnen uitpakken. Ruim 300 mensen per jaar overlijden aan koolstofmonoxide en er zijn ongeveer 6000 vergiftigingen in Frankrijk. Volgens Bas mag een luchtverversingssysteem nooit geblokkeerd worden, doordat het ergens achter zit. "Er moet goed worden gelet op de eerste tekenen van een koolstofmonoxidevergiftiging, omdat je het niet ziet aankomen. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos. Bij een black-out, een hoofdpijn die zomaar opzet of misselijkheid, dient direct een arts te worden gewaarschuwd." aldus de Franse minister.