Vuilniszakken in Parijs stapelen zich op

Icoon BuitenlandsParijzenaren moeten nog altijd zelf maar zien hoe ze van hun vuilnis afkomen. Sinds vorige week maandag zijn de werknemers van vuilverwerkingsbedrijf Sita Ille-de-France namelijk in staking. Dit vanwege de onvrede over het uitblijven van salarisverhoging.

Sommige delen van Parijs, zoals Neuilly-sur-Seine, hebben besloten om concurrerende ophaaldiensten te vragen hun vuilnis op te komen halen. De onderhandelingen met de directie, die vorige week dinsdag tot drie uur 's nachts duurden, zijn op niets uitgelopen. Negentig procent van het personeel is aan het staken. Zij benadelen hiermee meer dan 180 van de 200 delen van Parijs.

Sita heeft ongeveer tweeduizend werknemers in dienst die voornamelijk werken als chauffeur, afvalscheider en vuilnisman. Zij willen drie procent salarisverhoging vanaf 1 januari en 1 procent in juli. De directie stelt echter twee procent voor in januari en één procent in juli.

Om te demonstreren hadden werknemers het plan om met zijn allen achter elkaar op de Périphérique (rondweg om Parijs) te rijden, maar om dat te voorkomen heeft men de sleutels uit alle wagens gehaald.