Generaal pardon 'kost nog veel meer'

Het generaal pardon voor 'oude' asielzoekers gaat de staat veel meer kosten dan de half miljard euro waar het ministerie van Justitie volgens een interne berekening momenteel van uit zou gaan. Dat zegt VVD-Kamerlid Henk Kamp vandaag in De Telegraaf.

Kamp stelt dat de schatting van een half miljard euro ''slechts het begin'' is van de kosten die moeten worden gemaakt nu naar schatting 25.000 tot 30.000 asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen. ''De kosten voor de samenleving zijn een veelvoud daarvan. Denk aan de bedragen die nodig zijn voor gezinshereniging, uitkeringen, woningen, onderwijs, medische zorg. Dat gaat nog jaren veel geld kosten.'' Hij wijst er verder op dat de asielzoekers zijn geselecteerd op 'problemen', bijvoorbeeld omdat ze medische hulp nodig hebben en dat een deel moeilijk aan werk zal kunnen komen.

Het liberale Kamerlid gaat er van uit dat de eerste tegenvaller van een half miljard zal worden opgevangen door het extra geld dat nu binnenkomt door de meevallende economische groei. ''In de komende jaren worden de enorme kosten nauwelijks traceerbaar, omdat deze versnipperd zijn over verschillende potjes, onder meer die van premies en uitkeringen.''

PVV-leider Geert Wilders noemt het absurd dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor de hoge kosten omdat het kabinet er geen geld voor gereserveerd heeft, en vindt het een reden om het pardon alsnog terug te draaien.