Advocaat wil proces Holleeder stilleggen

Icoon JustitieAls het aan de verdediging van Willem Holleeder ligt, dan wordt het proces tegen hem vanaf morgen tijdelijk stilgelegd. De Telegraaf schrijft dat advocaat Kuijpers de rechtbank morgen zal vragen de zaak op te schorten omdat Holleeder ziek is.

De crimineel die terecht moet staan voor afpersing lijdt aan uitputting, stress en heeft een verhoogde hartslag. Verder zou hij last hebben van zijn ogen. Justitie houdt er serieus rekening mee dat het proces stil komt te liggen, maar een woordvoerder zegt wel dat die beslissing bij de rechtbank ligt.

Holleeder afwezig
Zaterdag werd al bekend datáHolleederázelf dinsdag niet in de rechtszaal zal verschijnen. Na een medisch onderzoek heeft hij het advies gekregen zijn opwachting in de rechtszaal niet te maken.á

Volgens Kuijpers is het nog niet bekend waar Holleeder aan lijdt, althans wat de oorzaak is van zijn verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk. ''Ze weten het niet. Niettemin luidt het advies dat hij niet in staat is op de zitting te verschijnen.'' Dinsdag volgt een nieuw medisch onderzoek. Waar en door wie dat zal worden verricht, weet de raadsman nog niet.

Kuijpers wil dat er ook een neurologisch onderzoek plaatsvindt. Als justitie dit weigert, spant Kuijpers een kort geding aan om het bewerkstelligd te krijgen.

Slaapgebrek
Holleeder werd donderdag tijdens de zitting onwel. Op aandringen van Kuijpers is hij toen door een arts onderzocht. 's Avonds is hij in vermoedelijk een ziekenhuis nogmaals onderzocht - zijn advocaat weet niet waar dit heeft plaatsgevonden. Holleeder gaf zelf aan dat het transport van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp hem uitputte. Deze transporten geschiedden voor dag en dauw, waardoor bij Holleeder slaapgebrek zou zijn ontstaan..

Officier van justitie Koos Plooij verklaarde zich donderdag bereid om de mogelijkheid te onderzoeken Holleeder in elk geval voor de nachten van maandag op dinsdag elders onder te brengen. De procesdagen zijn - wekenlang - op maandag, dinsdag en donderdag.