Dertien weken vakantie in de bijstand

Icoon Binnenlands Mensen in de bijstand blijven voorlopig recht hebben op maximaal dertien weken vakantie. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindsman schrijft daarin dat een wetsvoorstel dat het aantal vakantieweken moet beperken tot ten hoogste vier weken, is vertraagd. Het is onduidelijk hoe lang de vertraging duurt. Er wordt geprobeerd de vertraging zo kort mogelijk te laten zijn, maar is de bewindsman sterk afhankelijk van de snelheid waarmee de Tweede Kamer werkt.

Eind vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat ten onrechte een onderscheid op grond van leeftijd werd gemaakt. Volgens het hoogste rechtscollege kan het niet dat iemand van 57,5 jaar en ouder, dertien weken in het buitenland mag vertoeven zonder dat het gevolgen heeft voor zijn uitkering, terwijl een jonger persoon maar recht heeft op maximaal vier weken.

Daardoor kreeg jong en oud het recht op ten hoogste dertien weken verblijf in het buitenland en besloot het kabinet de wet zo snel mogelijk aan te passen. Maar volgens PvdA-Kamerlid Hans Spekman werd "te rabiaat" gesteld dat iedereen in de bijstand maximaal vier weken de grenzen over mag, omdat ze beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt.

Volgens Spekman hebben gemeenten behoefte aan meer ruimte om onder bepaalde voorwaarden uitzonderingen te maken. Het maken van een nieuw wetsvoorstel hoeft volgens de PvdA'er overigens niet lang te duren. "Dit kan ruim voor de zomervakantie klaar zijn."

Met dank aan smeag0l voor de submit.