Onzichtbaar schild bijna mogelijk

Icoon OnderzoekHarry Potter fans: opgelet! Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben uiteindelijk een werkbare methode gevonden voor een onzichtbaar schild. Natuurkundigen hebben het afgelopen jaar een complexe berekening gevonden om objecten onzichtbaar te laten lijken, door middel van het ombuigen van het licht om het object. De onderzoekers verwachten nog 2 tot 3 jaar nodig te hebben om met een geheel werkend prototype op de markt te komen.

Een groep ingenieurs van de Purdue Universiteit in Indiana hebben deze berekeningen gebruikt om een relatief eenvoudig apparaat te ontwikkelen, dat in de toekomst de mogelijkheid zal bieden om een object ter grootte van een vliegtuig te laten verdwijnen uit het zicht. Het gebruikte design maakt gebruik van minuscuul kleine metalen naalden die gemonteerd zijn op een kegel, ongeveer net zoals op een haarborstel. De hoeken en lengtes van deze naalden zorgen ervoor dat het licht erom heen buigt, wat er dan voor zou zorgen dat alles binnenin de kegel niet zichtbaar wordt doordat het licht hierop niet langer zou weerkaatsen.

''Het lijkt veel op fictie'', realiseert hoofdonderzoeker Vladimir Shalaev, een professor in electro- en computer-engineering op de universiteit van Perdue, zich. ''Maar het is compleet in overeenstemming met de wetten voor fysica.''

''In principe zal het, als we het werkend krijgen, exact lijken op de onzichtbaarheidsmantel die gebruikt wordt door Harry Potter'', zegt Vladimir. ''Het zal niet zwaar worden, aangezien we niet veel metaal erin hoeven te verwerken.'' Het nog steeds theoretisch model zal deze maand gepubliceerd worden in het blad "Nature Photonics".

De grootste beperking van het huidige ontwerp zit is dat er slechts een kleur uit het spectrum kan worden omgebogen, en het dus nog niet werkt met alle frequenties van het zichtbare spectrum.

''Er voor zorgen dat alle kleuren van het zichtbare licht op dezelfde tijd worden omgebogen is nu nog de grootste technische uitdaging, maar er wordt wel van uit gegaan dat dit mogelijk is'', aldus professor Shalaev. "In principe is het dus te doen."

Maar ook het buigen van een enkele frequentie kan al leiden tot bruikbare doelen: het schild zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat soldaten 's nachts niet meer zichtbaar zijn voor nachtkijkers, aangezien deze gebruik maken van maar een enkele golflengte van het licht.

Met dank aan MeTaLL voor de herschreven en vertaalde submit.