Advocaat Holleeder wil proces onderbreken

Icoon Justitie

De advocaat van Willem Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, wil het proces tegen zijn cliënt laten stilleggen als er niets verbetert aan diens wankele gezondheidstoestand. Volgens Kuijpers was Holleeder er vrijdag nog even ernstig aan toe als donderdag. Holleeder was toen nauwelijks nog in staat de rechtzaak te volgen. Hij wekt de indruk op de rand van uitputting te balanceren. Donderdag werd de rechtszitting onderbroken om een arts naar hem te laten kijken. Slaapgebrek en stress zouden zijn gezondheidstoestand ernstig hebben ondermijnd. Na de zitting vervoerde justitie Holleeder naar een ziekenhuis voor nader onderzoek.

Volgens Kuijpers stelde dat onderzoek ,,geen fluit'' voor. ,,Ze hebben alleen naar zijn ogen gekeken. Ik begrijp daar niets van.'' Kuijpers weet niet in welk ziekenhuis zijn cliënt is onderzocht. ,,Holleeder weet ook niet waar hij is geweest. Hij werd vervoerd met een skibril op.''
De raadsman sprak Holleeder vrijdagmorgen telefonisch. ,,Ook toen viel hij steeds weg.'' Vrijdagmiddag bezoekt Kuijpers Holleeder in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Donderdag leek Holleeder slechts met moeite de procesdag te kunnen uitzitten. Kuijpers heeft zich in de rechtszaal uitvoerig beklaagd over de behandeling die zijn cliënt ten deel valt. Op zittingsdagen wordt hij om drie uur 's nachts uit zijn cel gehaald, voor transport naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.


De advocaat van de duivel?