Moslimfilosoof roept op tot respect voor homo's

Icoon Binnenlands Ook moslims die homoseksualiteit afkeuren, moeten homo's met respect behandelen. Alleen met het tonen van respect zijn verschillen in de samenleving te overbruggen. Dat zei bijzonder hoogleraar Tariq Ramadan gisteren tijdens een debatavond op de Universiteit van Tilburg.

Volgens Ramadan, een Zwitserse filosoof met wortels in Egypte, is het tonen van respect een belangrijk onderdeel van de islam. Veel moslims hebben moeite met homoseksualiteit, erkent Ramadan en zij keuren het gedrag van homo's af. Hij benadrukt dat het uiteindelijk niet om gedrag gaat. "Als ik iemands gedrag afkeur betekent dat niet dat ik hem als persoon beoordeel." Dat oordeel is volgens Ramadan aan God.

Ramadan is bekend in Europese landen waaronder Frankrijk en Engeland en is tegenstander van het begrip integreren. Respect is voor Ramadan veel beter en de basis. "Acceptatie en tolerantie zijn vaak een vorm van impliciet racisme. Daarom wil ik niet getolereerd of geaccepteerd worden."

De Zwitser werd begin dit jaar op kosten van de gemeente Rotterdam voor twee jaar aangesteld als gasthoogleraar Identiteit en Burgerschap aan de Erasmus Universiteit. De gemeente wil dat hij de dialoog in de stad aanzwengelt. Ramadan is niet onomstreden. Tegenstanders omschrijven hem als een wolf in schaapskleren. De Verenigde Staten trokken in 2004 zijn visum in, waardoor een aanstelling als hoogleraar godsdienst aan de Notre Dame Universiteit in Indiana niet door kon gaan.

Met dank aan FOKwa voor de submit.