Holleeder onwel geworden

Vermeend topcrimineel Willem Holleeder is vanmiddag in de extra-beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp onwel geworden tijdens de behandeling van zijn proces. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg daarom om een arts: ''Mijn cliŰnt zit te tollen op zijn stoel'', aldus de raadsman.

De rechtbankpresident vroeg aan Holleeder hoe het ging. Die gaf aan nog door te kunnen. Volgens de rechtbank is er iemand aanwezig die Holleeder kan behandelen zodra dat nodig is.

Toen de rechter even later het verzoek van de advocaat van Willem Holleeder afwees om twee anonieme getuigen in het proces van zijn cliŰnt toe te staan, zakte Holleeder ineen. Een toegesnelde arts onderzocht hem daarop.

Vanochtend al zei advocaat Kuijpers dat de behandeling van zijn cliŰnt grenst aan marteling. Holleeder zou de uitputting nabij zijn, omdat hij op zittingsdagen rond 03.00 uur uit zijn bed wordt gehaald in de extra beveiligde gevangenis in Vught waarna hij geblinddoekt naar Amsterdam wordt gereden in een gepantserde auto. Om 06.00 uur zou hij dan in de rechtbank zijn, waar hij moet wachten tot de zitting begint, die vervolgens tot 's avonds duurt. Dan wordt hij geblinddoekt weer teruggereden naar Vught, waar hij laat in de avond aankomt.

Kuijpers wil dat Holleeder op zittingsdagen in de buurt van de rechtbank kan slapen. Een verzoek daartoe ligt momenteel bij de Dienst JustitiŰle Inrichtingen. ''De huidige situatie grenst aan marteling. Mijn cliŰnt heeft recht op een eerlijk proces'', benadrukte hij.


Met dank aan Simsfan88 voor de submit.