Zondag haaienjacht in de Hollandsche IJssel

Beroepsvisser Piet Kalkman gaat eerste paasdag een poging ondernemen om een haai te vangen in de Hollandsche IJssel bij het Zuid-Hollandse dorp Moordrecht. Veel inwoners beweren een haaiachtige vis te hebben gezien in de IJssel.

Het dier is vorige maand al vastgelegd door een bewoner op een filmpje met zijn gsm. Eerst werd gedacht aan een 1 aprilgrap, maar Kroegbaas Willem de Jong filmde de haai gistermorgen ter hoogte van het gemaal Abraham Kroes. ''Ik wandelde daar met een vriend. We wisten niet wat we zagen. We hebben meteen de gsm gepakt en het dier vastgelegd.''

Beroepsvisser Kalkman heeft de haai zelf niet gezien. ''Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Veel mensen hebben iets gezien, dus wie weet.'' Zondagmiddag gaat hij ter hoogte van het ooievaarsnest op de IJssel vissen, want daar is het dier het meest gesignaleerd. ''Als er echt een haai in de IJssel zit, hebben we hem met een sonar snel getraceerd en met een groot net zo op het droge gehaald.'' Op de kant staat dan een grote kraan klaar om de haai in een met water gevulde tankauto te hijsen. Ook zijn duikers aanwezig.

-
Filmpje staat op de site van het AD.