Britse militairen op weg naar Londen

Icoon BuitenlandsBijna twee weken na hun arrestatie is donderdag een einde gekomen aan de gevangenschap van vijftien Britse militairen in Iran. Een lijntoestel bracht ze 's ochtends even na 6.30 uur (Nederlandse tijd) van de Iraanse hoofdstad Teheran naar Londen, aldus Iraanse staatsmedia.

De massaal toegestroomde pers kreeg de vrijgelaten mariniers en matrozen evenwel niet te zien. De volledige business class is gereserveerd voor de vrijgelaten Britten en hun begeleiders. Andere passagiers moesten hun luxe stoelen opgeven en zullen niet worden toegelaten in dat deel van het vliegtuig, aldus een zegsman van de aan British Airways verbonden maatschappij British Mediterranean Airways.

'Niet dapper genoeg'
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maakte woensdag een verrassend einde aan de hoogopgelopen crisis met Groot-Brittannië. Aan het einde van een zorgvuldig geregisseerde persconferentie maakte de president bekend dat hij de marinemensen gratie had verleend. De Britse regering zou niet dapper genoeg zijn om zich voor de schending van de Iraanse grens te verontschuldigen, aldus het staatshoofd van de strengislamitische republiek.

De Iraanse kustwacht had de Britten, die in Irak zijn gestationeerd, 23 maart opgepakt omdat ze in Iraanse wateren zouden hebben gevaren. Londen ontkende deze lezing steeds ten stelligste en weigerde publiekelijk excuses aan te bieden.

De president noemde zijn besluit een geschenk aan het Britse volk. Ook sprak hij over een gebaar kort voor Pasen en ter viering van de geboorte van de islamitische profeet Mohammed.