Italiaans officiële taal van Italië

Icoon Opmerkelijk Het klinkt vanzelfsprekend dat Italianen Italiaans spreken. Toch is pas vandaag besloten dat Italiaans de officiële taal is van Italië. De grondwet moest gewijzigd worden om dit mogelijk te maken. Uiteindelijk waren er zelfs 75 tegenstanders in het parlement van Italië.

Federico Bricolo, een van de tegenstanders, zegt dat zijn nationaliteit en taal Venetiaans is en niet Italiaans. "Het is de taal die mijn familie spreekt en die in scholen en op het werk gebruikt wordt. Ik kom uit Venetië en daarom is mijn taal Venetiaans", zei hij in het parlement. Daarna werd zijn microfoon uitgezet, omdat volgens de wet alleen Italiaans in het parlement mag worden gesproken.

Italiaans was na de Tweede Wereldoorlog niet in de grondwet opgenomen om nationalistische dictators tegen te gaan. Het land Italië ontstond pas in 1870 toen allerlei rivaliserende koninkrijkjes besloten tot eenwording. De taal uit de Italiaanse streek Toscane werd gepromoveerd tot Italiaans. Door de geschiedenis zijn er veel politieke, culturele en taalverschillen in het gebied dat nu Italië heet. Dialecten uit sommige streken zijn totaal onverstaanbaar voor andere streken.