ESA zoekt vrijwilligers voor 'marsreis'

Icoon RuimtevaartHet Europese Ruimtevaartagentschap ESA zoekt kandidaten voor een 'reis' naar Mars. Zes mensen zullen gedurende vijfhonderd dagen op elkaar aangewezen zijn en op elkaars lip moeten leren leven op een oppervlakte van 200 vierkante meter, maakte het agentschap woensdag bekend.

Twee van de deelnemers aan het Mars500-experiment worden door ESA geleverd. In een afgelegen uithoek van Rusland zullen de 'Mars-reizigers' een gesimuleerde ruimtereis naar de rode planeet maken. Het testcentrum bestaat uit aan elkaar geschakelde metalen tanks. Smalle doorgangsluiken bieden doorgang naar een medische hoek, het onderzoekslaboratorium, de keuken en het woongedeelte.

Na een reis van 250 dagen krijgen de testpersonen ook toegang tot een speciale tank die dienst doet als Mars-habitat. Daarin kan een verblijf op de Rode planeet worden nagebootst. Vervolgens moeten de deelnemers nog een terugreis van 250 dagen maken.

Het Mars500-experiment is opgezet door het Russische Instituut voor Biomedische Problemen. Het ESA doet mee omdat het de psychologie van een langdurige reis wil onderzoeken, aldus ESA-wetenschapper Marc Heppener. Onderweg is voldoende tijd voor wetenschappelijke experimenten. ESA zoekt nog naar geschikte voorstellen.

Half juni gaat er een oproep voor vrijwilligers de deur uit. De selectie is vergelijkbaar met die voor astronauten. De bemanning moet beschikken over een wetenschappelijke achtergrond, techniek beheersen en medisch onderlegd zijn.