Britse marinemensen vandaag vrij

De Iraanse parlementsvoorzitter Gholam Ali Hadad Adel heeft "de verandering van toon" van Groot-BrittanniŽ begroet in de ruzie over de vijftien Britse marinemensen die gevangen zitten in Iran. Dat meldden Iraanse staatsmedia woensdag.

"De juiste stappen die de Britten in de afgelopen dagen hebben genomen maken de toon van hun retoriek meer begrijpelijk en in plaats van controverse zijn ze meer geneigd tot onderhandelingen", aldus de parlementsvoorzitter die in zijn functie een van de invloedrijkste politieke functionarissen van het land is.

Update 15.20 uur
De Iraanse president Ahmadinejad heeft toegezegd dat de 15 gearresteerde Britten vrij zullen worden gelaten. Op een persbijeenkomst in Teheran sprak hij van 'gratie' voor de 15 Britten en van een 'gift' aan de Britse regering.

De marinemensen komen na het einde van de persconferentie vrij, aldus de president. Ze zullen direct naar een luchthaven worden gebracht en teruggevlogen naar Groot-BrittanniŽ.

Tevens prees Ahmadinejad de Iraanse kustwacht, om de "moedige manier waarop zij de nationale grenzen heeft verdedigd". Tot slot zei hij dat de Britten hun fouten zouden moeten toegeven. Groot-BrittaniŽ ontkent namelijk dat de 15 Britten zich in Iraanse territoriale wateren bevonden.Met dank aan Eveli voor de submit.