Kritiek binnen GroenLinks op partijkoers

Gisteren hebben zo'n 250 leden van GroenLinks een manifest uitgebracht waarin zij kritiek uiten op de koers en het imago van de partij. Onder hen zijn veel raadsleden, wethouders en leden van afdelingsbesturen. Eén van de initiatiefnemers is Eerste Kamerlid Leo Platvoet, van wie het partijcongres eerder een motie afwees die vroeg om een discussie over de koers van de partij.

Volgens het manifest is GroenLinks ''als het groene en linkse alternatief aan forse erosie onderhevig.'' Thema's als gemeenschapszin en solidariteit ontbreken te veel in de koers van de partij vinden de criticasters. Ze vinden de partij bovendien een te elitaire uitstraling hebben. ''GroenLinks zoekt te weinig allianties met maatschappelijke groeperingen, zoals de vakbeweging. De partij is te ambtelijk en politiek georiënteerd, waardoor de gewone kiezer zich niet meer herkent.''

Forse kritiek wordt geleverd op het pleidooi van fractievoorzitter Femke Halsema voor een andere visie op de verzorgingsstaat. Halsema en haar fractiegenoot Van Gent schreven ruim anderhalf jaar geleden een notitie, waarin zij pleitten voor het bieden van meer kansen op werk aan mensen buiten het arbeidsproces. De rechten van mensen in het arbeidsproces zouden daarvoor wat afgezwakt moeten worden.

De opstellers van het manifest is dit al tijden een doorn in het oog. De nadruk ligt in de partij te veel op betaalde arbeid als middel tot zelfontplooiing, vinden zij. Het manifest bepleit een heropening van de discussie in GroenLinks over hoe de verzorgingsstaat in te richten en over het milieuprofiel van de partij.

Het complete manifest is hier te vinden.

Met dank aan neegij voor de submit.