Verdonk Nieuwsmaker van het Jaar

Icoon MediaRita Verdonk is dinsdagavond in Amsterdam tijdens het Feest voor de Journalistiek uitgeroepen tot Nieuwsmaker van het Jaar 2006. De oud-minister krijgt die titel omdat haar naam vorig jaar het meest werd genoemd in de Nederlandse media.

"Door mijn lijsttrekkerscampagne weet ik wat het is om in de belangstelling te staan. Ik heb geleefd middenin een mediaorkaan. En ik heb sommigen van jullie ook wel eens vervloekt", aldus Verdonk dinsdag tegen de aanwezige journalisten. De VVD-politica pleitte voor het hooghouden van de vrijheid van meningsuiting. "Vrijheid van meningsuiting is beschermen dat waar de gevestigde orde het mee oneens is", aldus Verdonk.

Tegels
Tijdens het Feest voor de Journalistiek werd dinsdag voor het eerst De Tegel uitgereikt aan journalistieke producties en talenten. De Tegel vervangt een aantal journalistieke prijzen, zoals de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

De winnaars van De Tegel 2006:
Dag- en weekbladen:
- Nieuws: Joost de Haas en Bart Mos met 'De AIVD-affaire', De Telegraaf.
- Achtergrond: Gerard van Westerloo met 'De kippenmoord', NRC Handelsblad.
- Talent: Robert van de Griend, Vrij Nederland.
Radio en televisie:
- Nieuws: Jikke Zijlstra en Martijn Brink met een reportage over fraude met diploma's, uitgezonden door het NOS Journaal en het Radio 1 Journaal.
- Achtergrond: Judith Pennarts met reportages over alcoholmisbruik door kinderen, uitgezonden door NOVA.
- Talent: Myranda Grit, Netwerk/NCRV.
Multimedia:
- Nieuws: KiesKompas (samenwerking dagblad Trouw/Vrije Universiteit).
- Achtergrond: De Nieuwe Reporter (weblog).

Verdonk maakte het nieuws in 2006