Geld weer centraal bij Amerikaanse verkiezingen

Met de Amerikaanse voor- en presidentsverkiezingen in aantocht zijn veel ogen in de Verenigde Staten weer gericht op de portemonnee van de kandidaten. Na afloop van elk kwartaal moeten de kanshebbers hun inkomsten weer openbaar maken en opgeven aan de belastingdienst.

Deze gebeurtenis trekt doorgaans veel media-aandacht. Bij de Republikeinen gaat Mitt Romney fier aan kop wat betreft ingezamelde fondsen over de eerste drie maanden van 2007. Hij toucheerde 23 miljoen dollar. De gewezen burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, komt op een goede tweede plaats met 15 miljoen, gevolgde door senator John McCain met 12,5 miljoen.

Bij de Democraten staat de teller aanmerkelijk hoger. Hillary Rodham Clinton staat op een totaal van 36 miljoen dollar. Ze haalde 26 miljoen binnen en hevelde 10 miljoen over uit haar fonds voor herverkiezing als senator voor New York. John Edwards heeft volgens zijn aangifte 14 miljoen opgestreken terwijl het totaal van Barack Obama nog niet is geopenbaard. Medewerkers van de zwarte senator uit Illinois schatten evenwel dat hij ruim 20 miljoen heeft binnengehaald.
Hillary Clinton