Subsidie voor controversiële videoclip

Icoon MuziekLange Frans en Baas B. scoorden een grote hit met de naam 'Het Land Van'. Onder dezelfde titel heeft Salah Edin, een hip-hopartiest van Marokkaanse afkomst, ook een rap uitgebracht dat zondag zijn clipprimeur op BNN beleefde. Het is zeer de vraag of deze rap even warm zal worden onthaald als zijn naamgenoot. De aangesneden onderwerpen zijn namelijk vrij beladen.

In de eerste single van zijn debuutalbum 'Nederlands grootste nachtmerrie' spreekt Edin over het onrecht dat hij om zich heen ziet. Alhoewel kritiek inherent is aan rapmuziek, is het opvallend dat deze rap één grote klaagzang is. Nederland is volgens Edin het land waarin ze je niet aannemen vanwege je naam, van vooroordelen, van zoveel wetten, van camera's die je constant volgen, van politici die geld uit je zak proberen te halen, van vol=vol voor armoedige mensen, van commercie, van het hoogste percentage moslimhaters, het land dat is opgebouwd door "onze vaders" maar ons ziet als gevaar, van het leugenachtige journaal, van hypocrieten, van parasieten, enzovoorts, enzovoorts. Het enige positieve geluid lijkt te zijn dat Nederland het land van mooie idealen is. Desalniettemin constateert Edin dat in de pratijk hier weinig van terechtkomt: "Het land van mooie dromen is bedorven".

De muziekclip is mede tot stand gekomen door het TAX-videoclipfonds. Dit fonds bestaat pas een half jaar en heeft tot doel de Nederlandse videoclips middels subsidies naar een hoger niveau te tillen. "Als wij geloven dat de makers van een video een artistiek hoogwaardig filmpje willen maken, stellen we daarvoor geld ter beschikking", aldus woordvoerder Henk Strijbos. "In het geval van Salah vinden we dat daar sprake van is." Per jaar heeft TAX ruim vierhonderdduizend euro te verdelen, dankzij een subsidieregeling van het Ministerie van OVW. De stichting heeft inmiddels twaalf muzikanten financieel ondersteund. Hoeveel Salah heeft gekregen, wilde Tax niet zeggen.

In de nieuwe videoclip is te zien hoe Edin langzaam maar zeker radicaler wordt, en uiteindelijk in een oranje pak in Guatanamo Bay aanbelandt. Tussen de coupletten door zijn citaten van onder andere Ayaan Hirsi Magan, Theo van Gogh en Pim Fortuyn te horen. "Wat ik met die uitspraken duidelijk wil maken is dat zulke mensen van alles mogen zeggen, iemand als Van Gogh deed dat zelfs zeer onbeschoft. Hij was niet beschaafd. En dan een Marokkaan die hetzelfde doet meteen als gevaarlijk bestempelen. Zo maak je van mensen frustraten, en gefrustreerde geesten kunnen rare dingen doen. Mijn nummer is een waarschuwing".

Salah Edin. Zijn 'Het land van'
is hier te beluisteren.

Met dank aan Longmen voor de submit.