'Kamikaze een optie voor Britse piloten'

Icoon Buitenlands"Zou jij het onredelijk vinden als ik jou zou bevelen om een kamikaze aanval uit te voeren op een wagen met een Taliban of Alqaeda-leider aan boord?" Met deze vraag verraste generaal David Walker zijn gehoor, bestaande uit piloten van de Royal Air Force. Blij verrast waren de toehoorders niet met de vergaande loyaliteitsvraag.

Sommige reacties waren vrij fel. "Uiterste waanzin" en "het idee dat een bevelhebber zijn personeel zelfmoord laat plegen, is walgelijk". Anderen reageerden met humor: "Ik wil het best wel eens proberen, als u eerst een demonstratie geeft" en "na u, meneer".

Walker stelt dat een dergelijk verzoek alleen tijdens een 'worst case scenario' zou kunnen plaatsvinden. Als de piloot bijvoorbeeld geen werkende wapens of overgebleven munitie meer heeft, en de vijandelijke leider ("Nazi leader Adolf Hitler for example") dreigt te ontkomen. Verder wijst hij zijn gehoor erop dat een aspirant-piloot bij een sollicitatiegesprek te kennen wordt gegeven dat hij zijn leven bij deze baan op het spel zet.


Volgens de piloten valt een oproep tot kamikaze buiten het bereik van een risico, en moet er gesproken worden over een zekerheid tot dood. "Op een subtiele wijze suggereert hij dat hij iedereen kan bevelen om dood te gaan." Een andere piloot: "Wat als er een simpele loodgieter in de wagen zit, of als de auto op het laatste moment zijwaarts manoeuvreert". En weer een ander: "Politici vertellen ons dat we de juiste wapens en personen hebben. Het opofferen van je leven zou niet nodig moeten zijn".

Een dergelijk verzoek zou tevens grote kosten met zich meebrengen. Een straaljager kost maar liefst 50 miljoen pond. De vrijwel zekere dood van de piloot betekent nog eens een financiŽle strop van 6 miljoen pond, dat aan opleidingskosten wordt besteed.

Wellicht geschrokken door de reacties, heeft het Ministerie van Defensie de woorden van de generaal gebagatelliseerd. "Walker heeft nooit gezegd dat hij zijn manschappen zelfmoord wil laten plegen. Het was slechts een gedachte-experiment"